Nederlandstalige groepscruise op de Nijl

Troeven

In 't kort

Nijlcruise voor culturele fijnproevers

Deze Nederlandstalige groepsreis verkent de indrukwekkende faraonische wereld. Het hoogtepunt vind je in de tempels en Koningsgraven van Luxor, in de piramides van Gizeh en het Egyptische museum van Caïro. Keer tijdens deze 11-daagse cruise terug in de tijd en laat de oude Egyptische beschaving herleven.

Contact

Openingsuren

Ma
09u30-12u30
14u00-18u00
Di
09u30-12u30
14u00-18u00
Wo
09u30-12u30
14u00-18u00
Do
09u30-12u30
14u00-18u00
Vr
09u30-12u30
14u00-18u00
Za
09u30-12u30
14u00-17u00

Openingsuren

Beschrijving

Dag 1: BRUSSEL – CAÏRO – LUXOR

Vlucht van Brussel naar Luxor met overstap in Caïro.
Transfer, check-in en overnachting in het Sonesta St. George hotel ***** (afreis 2021) of het Sofitel Winter Palace ***** (afreis 2022).

Dag 2: LUXOR (O + L + D)

Wat volgt, is een van de absolute hoogtepunten: een bezoek aan de tempel van Karnak op de Oostelijke Nijloever.

Karnak is de grootste van alle faraonische tempels. 13 eeuwen lang hebben talloze farao’s van verschillende dynastieën hier bijgedragen om het oudste en mooiste tempelcomplex van Egypte te creëren. Pylonen, obelisken en tempels werden bijgebouwd. Indrukwekkend is de Hypostylezaal met maar liefst 134 zuilen, gekroond met kapitelen in de vorm van papyrusbundels.

Na de lunch bezoek aan de necropolis van Thebe: de Vallei der Edelen met het graf van Ramose en de Vallei der Artiesten in Deir El Medina. Thebe was de hoofdstad van het oude Egypte. Honderden heersers, van farao’s tot Romeinse keizers, gaven de stad vorm met architecturale werken, obelisken en beeldhouwkunst.

Deir el-Medina betekent in het Arabisch ‘klooster van de stad‘. Het Dal der Kunstenaars was een nederzetting vlakbij de Vallei der Koningen, bewoond door arbeiders die meewerkten aan de aanleg van de vallei en de dodentempels. In de huizen trof men duizenden ostraca (beschreven scherven) en papyrusteksten aan. Het dorp leverde een schat aan informatie over het dagelijkse leven in het Oude Egypte.

Overnachting in het Sonesta St. George hotel of Sofitel Winter Palace.

Dag 3: LUXOR – DENDERAH – LUXOR (O + L + D)

Vertrek per bus naar de site van Denderah. Het tempelcomplex is een van de best bewaarde van Egypte. De belangrijkste tempel werd opgedragen aan Hathor, de moedergodin van de liefde, vreugde en schoonheid. Het complex omvat tevens de geboortetempel van Isis, een heilig meer, een sanatorium, het geboortehuis van Nectanebo II, een christelijke basiliek, een Romeins geboortehuis, de toegangspoorten van Domitianus en Trajanus, het Braque-heiligdom en de Romeinse kiosk. Gezien Hathor ook de godin van de genezing was, werd Denderah geassocieerd met helende krachten voor reizigers en bedevaartgangers.

Bij terugkeer in Luxor, check-in op de MV Queen of Hansa en lunch aan boord.

Bezoek aan het Luxormuseum (1975) dat artefacten uit de hoofdcollectie in het Egyptisch Museum in Caïro huisvest. De kwaliteit van de collectie is uitzonderlijk en zeer overzichtelijk tentoongesteld. Tot de topstukken behoren objecten uit de tombe van Toetanchamon (graf DK62) en 26 fantastisch bewaard gebleven beelden uit het Nieuwe Koninkrijk.

Daarna ga je naar de tempel van Luxor, die de Egyptische geschiedenis vanaf de 18de dynastie van het Oude Egypte tot de 14de eeuw na Christus, belichaamt. O.a. Toetanchamon, Hatsjepsoet, Ramses II & Amenhotep III speelden een rol bij de bouw van deze tempel.

Diner en overnachting aan boord in Luxor.

Dag 4: LUXOR – EDFU (O + L + D)

’s Morgens bezoek je de westelijke oever in Thebe, met de Vallei der Koningen en Koninginnen (3 graven), de schitterende tempels van Hatsjepsoet en Medinet Habu en de kolossen van Memnon.

Na de lunch aan boord vaar je naar Edfu via de sluizen van Esna.

Dag 5: LUXOR – KOM OMBO – ASWAN (O + L + D)

Na het ontbijt ga je per koets naar de Horustempel van Edfu. De valkgod Horus zou hier een strijd uitgevochten hebben met zijn oom Seth die Horus’ vader Osiris om het leven had gebracht.

Afvaart richting Aswan en bezoek aan de tempel van Kom Ombo. Deze bestaat uit een gespleten architectuur waarvan elk deel voor een god was voorbehouden. Dit maakt de tempel uniek.

Dag 6: ASWAN – ABU SIMBEL – ASWAN (O + L + D)

Vroeg vertrek voor de uitstap naar de site van Abu Simbel. Hier staat een van de meest indrukwekkende tempels uit het Oude Egypte, gebouwd door de farao Ramses II. Voor de tempel zitten 4 imposante figuren die Ramses II voorstellen. Ze zijn maar liefst 20m hoog en vergezeld door familieleden die er als dwergen bijstaan.

De kleinere tempel is gewijd aan Hathor. Onder leiding van de Unesco werden de 2 rotstempels in blokken gezaagd en 65m hogerop en 180m noordwaarts opnieuw in elkaar gezet. De verhuizing duurde van 1963 tot 1966. De plaats waar de tempels eerst stonden, aan de voet van de helling aan de Nijl, zou namelijk helemaal onder water komen te staan na de bouw van de nieuwe stuwdam.

Bezoek aan de stuwdam van Aswan.

In de namiddag vaar je met een typische zeilboot of Felucca rond Elephantine Island en bezoek je het Nubische Museum.

Dag 7: ASWAN – KALABSHA – PHILAE – ASWAN (O + L + D)

’s Morgens bezoek aan de Kalabsha-tempel en de onafgewerkte obelisk. Dit is de grootste vrijstaande tempel in het Egyptische Nubië. De typische kenmerken uit de klassieke Ptolemeische periode zijn aanwezig: pylonen, een binnenplaats en een heilige ruimte bestaande uit 3 kamers.

Per motorbootje bezoek je de tempel van Philae. Dit complex kreeg grote bekendheid doordat het met hulp van de Unesco in stukken werd gezaagd en op het hoger gelegen eiland Agilkia opnieuw werd opgebouwd. Dit was nodig omdat de tempel sinds de bouw van de Aswandam gedeeltelijk onder water stond en helemaal dreigde te verdwijnen.

Dag 8: ASWAN – KOM OMBO – LUXOR (O + L + D)

Afvaart van Aswan naar Luxor, via Kom Ombo en Edfu. Aan boord geniet je van typische taferelen langs de Nijl. Tijd voor ontspanning op het zonneterras of bij het zwembad aan boord.

Diner en overnachting aan boord in Luxor.

Dag 9: LUXOR – CAÏRO (O + L + D)

Na het ontbijt, ontscheping en vroege transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Caïro. Check-in in het Sofitel Nile El Gezirah hote ***** (afreis 2021) of het St. Regis***** of Marriott Mena House *****(afreis 2022).

Bezoek aan het oude of aan het nieuwe Grand Egyptian Museum (GEM) aan de rand van Caïro, vlakbij de piramides van Gizeh. Ook de schatkamer van Toetanchamon is prominent en integraal te zien. Het is ’s werelds grootste archeologische museum met een oppervlakte van maar liefst 50ha.

Na de lunch in een lokaal restaurant, ga je naar de citadel op de Mokattamheuvel. Tot het eind van de 14de eeuw was het een onneembare islamitische vesting maar in 1825 verwoestte een explosie de citadel. Mohammed Ali Pasha bouwde op dezelfde plaats in 1830 zijn verfijnde albasten moskee met minaretten. Het bouwwerk domineert de stad en biedt een prachtig panoramisch zicht op Caïro, de Nijl en de piramides van Gizeh. Je sluit af met een wandeling doorheen Khan El Khalili, de grootste soek ter wereld. In de drukke straten verhandelen juweliers, kopersmeden, tapijtverkopers, kruidenwinkels… hun waren.

’s Avonds geniet je van het klank- en lichtspel bij de piramides.

DAG 10: CAÏRO (O+L+D)

Bezoek aan het plateau van Gizeh met de 3 beroemde piramides van Cheops, Chefren en Mykerinos, de zonneboot en de sfinx.

Na de lunch in een lokaal restaurant, bezoek aan de necropolis Sakkara en Memphis, de hoofdstad van het Egyptische Oude Rijk. Diner en overnachting in het hotel.

Dag 11: CAÏRO – BRUSSEL (O)

Na het ontbijt transfer naar de luchthaven en terugvlucht naar Brussel.

 

Interesse?

Prijs

Inbegrepen

Niet inbegrepen

  • Annulatie- en/of bijstandsverzekering
  • Dranken
  • Fooien (€ 10 per persoon per dag)
  • Overige uitgaven

Contact

Openingsuren

Ma
09u30-12u30
14u00-18u00
Di
09u30-12u30
14u00-18u00
Wo
09u30-12u30
14u00-18u00
Do
09u30-12u30
14u00-18u00
Vr
09u30-12u30
14u00-18u00
Za
09u30-12u30
14u00-17u00

Openingsuren

Interesse?

We gebruiken cookies voor een betere klantenervaring en een makkelijker gebruik van deze site. Door verder te surfen op deze website ga je akkoord met het gebruik van deze cookies. Lees alle informatie.